Как да се предпазим от рака на дебелото черво?

Ракът на дебелото черво е едно от най-честите злокачествени заболявания и водеща причина за смърт при човека. Първоначално повечето болни нямат оплаквания или имат минимална симптоматика, която се неглижира. Обичайно при появата на изявени симптоми, заболяването вече е в напреднал стадий със значително влошени шансове за успешното му лечение. Ето защо най-успешната превенция на този рак е ранното откриване и отстраняване на появилите се полипи на дебелото черво, преди да са се изродили злокачествено. Вижте повече

Д-р Табаков с интервю за Дарик радио в изданието „Най-добрите лекари“

В днешното издание на „Най-добрите лекари” ще ви срещнем с един от най-добрите коремни хирурзи у нас – д-р Михаил Табаков.

В момента той практикува в болница „Св. Иван Рилски“, бил е част от екипа на 4-а хирургична клиника в „Пирогов“ и част от Клиниката по спешна хирургия към ВМА.

С него разговаря Димитър Панев.

Самото интервю можете да чуете тук.

Д-р Михаил Табаков за хернията на коремната стена в предаването Здравето отблизо по БНТ

По много причини и както всяко нещо, което е в постоянна експлоатация, мускулите могат да се разтегнат, скъсат или отслабят и това да доведе до тежки състояния като хернията. Най-неприятното е, че човек може да живее дълго с херния, без дори да разбере. Симптомите като дискомфорт ниско в корема, рязка и силна болка в слабините, чувство на тежест при продължително вървене, могат да ви подскажат за появата й. Най-често тя се получава при голямо физическо натоварване и рязко вдигане на тежки предмети.

Затова много по-често „изсипването” се случва при мъжете, по-рядко при жените. Пациентите не разбират за сериозността на заболяването, докато чувството на болка и тежест не стане непоносимо и постоянно. За да не разчитате на случайността, ще ви запознаем подробно със заболяването и съвременните методи на лечение.

Повече информация вижте във видеото.